maanantai 23. toukokuuta 2011

Leffa-arvostelu: Saksikäsi Edward




Alkuperäinen nimi: Edward Scissorhands

Valmistusvuosi: 1990
Ohjaajat: Tim Burton
Käsikirjoittajat: Caroline Thompson

Pääosanäyttelijät: Dianne Wiest, Johnny Depp, Kathy Baker, Robert Olivieri, Vincent Price, Winona Ryder
Maat: USA

Kielet: englanti

Pituus: 100 min
Genret: Draama, Fantasia


Elipä kerran linnassaan korkealla kukkulalla keksijä, jonka nerokkain luomus oli nimeltään Edward. Vaikka Edward oli hurmaava olento, hän ei ollut aivan täydellinen.
Keksijän äkillinen kuolema jätti hänet keskeneräiseksi, joten hänellä oli käsien tilalla metalliset saksenterät. Edward eli yksin pimeässä, kunnes eräänä päivänä hyväsydäminen kosmetiikkamyyjä otti hänet perheensä luo asumaan.
Siitä alkoivat Edwardin uskomattomat seikkailut pastellin värisessä paratiisissa nimeltä Suburbia.

Saksikäsi Edward (Edward Scissorhands) on Tim Burtonin ohjaama elokuva, jonka pääosia näyttelevät Johnny Depp, Dianne Wiest ja Winona Ryder. Elokuva kertoo saksikätisestä Edwardista, joka yrittää elää tavallisten ihmisten kanssa, mutta huomaa olevansa liian erilainen. Elokuvan idea perustuu Burtonin itse kehittämään hahmoon.
Saksikäsi Edward aloitti Tim Burtonin ja näyttelijä Johnny Deppin yhteistyön, ja tämä oli toinen kerta, kun Burton käytti elokuvassaan näyttelijä Winona Ryderia. Se oli myös brittiläisen Hammer-kauhuelokuvayhtiön filmeistä tunnetun Vincent Pricen viimeinen elokuva. Saksikäsi Edward kuvattiin vuonna 1989 Floridassa.
Elokuvan Suomen-ensi-ilta oli 5. heinäkuuta 1991.

Ensimmäisenä elokuvasta mieleen nousee Tim Burtonin lahjakas satumainen mielikuvitus. En tiedä mistä hän on tälläisen visuaalisen ilmeen keksinyt, mutta se näyttää niin mahtavalta, ettei sitä voi muuta kuin ihailla elokuvan jokaisen sekunnin ajan. Maskeerauskin on aivan omaa luokkaansa, Johnny Deppin naamalle levitetyt meikit tekevät hänestä todella surumielisen ja ihailtavan ihmisen. Toiseksi mieleen nousee musiikki (Danny Elfman & Tom Jones), mikä luo elokuvaan unohtumattoman tunnelman. Elokuvan dialogi toimii täysin sulavasti ja moitteettomasti, joka osittain saa jopa ihonkin kananlihalle. Elokuvalla on pituuttakin juuri sopivasti, nimittäin sen loputtuaan ei ole turhia kysymyksiä, eikä elokuva pituutensa takia jää laahaamaankaan missään vaiheessa, vaan vie katsojan hienosti ja taidokkaasti loppuun saakka.

Lempinäyttelijäni Johnny Depp tekee loistavan roolisuorituksen surullisen Edwardin roolissa. Hän tekee Edwardista kaikinpuolin ihailtavan ja rakastettavan persoonan. Dianne Wiest tekee hienon roolisuorituksen herttaisena naisena joka ottaa Edwardin huostaansa, hän tuo juuri sopivaa lämpöä kyseiseen rooliin. Winona Ryder näyttelee myös todella hyvin suloista nuorta naista, johon Edward rakastuu. Hän loistaa kauneudellaan ja tekee roolistaan todella elävän ja aidontuntuisen, ja saa jopa katsojankin ihastumaan itseensä.Vanhaa professoria näyttelevä Vincent Price tekee myös loistavan sivuroolin.

Saksikäsi Edward lienee yksi niistä harvoista elokuvista, jota voi suositella kaikille lämpimästi. Se on todella koskettava elokuva väärinymmärretystä nuoresta miehestä, joka yrittää sopeutua tavallisten ihmisten joukkoon ja opettelee käyttämään sydäntään saksien sijaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti